Menu Sluiten

Een gezondere levensstijl

first-step1Verandering
Als massagetherapeut ben ik niet alleen bezig met het geven van massages maar vervul ik ook en adviserende/coachende rol. Elke dag is anders, want elke klant is anders. Ieder met zijn/haar eigen klachten en zijn/haar eigen verhaal. En ik geniet er elke dag van. Mijn doel is immers dat mijn klanten klachtvrij mijn praktijk verlaten. Om klachtvrij te worden en te blijven is het vaak noodzakelijk om, naast massage, het één en ander in je leefstijl aan te passen. En dat is voor velen al een knelpunt, want daar is kennis, inzet en discipline voor nodig en daar ontbreekt het vaak aan. Als klanten aan mij vragen: “wat kan ik hier nou zelf aan doen?”, dan zou mijn wedervraag eigenlijk moeten zijn: “In hoeverre ben je bereid hier zelf wat aan te doen?” Want dat het tijd en moeite gaat kosten is een feit. Maar onthoud:

Als je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg.

– Geen suiker??? Maar dat is toch niet mogelijk?
– Biologisch / puur natuur eten dat is hartstikke duur! Dat kan ik niet betalen!
– Gaan bewegen/sporten? Maar daar heb ik geen tijd en/of energie voor!

Dit zijn slechts een paar redenen waarom iemand zich er niet toe kan zetten om te veranderen. Maar ik kan je vertellen dat er veel dingen zijn die je kan doen om je gezondheid te bevorderen en veelal zonder dat het veel moeite of geld kost. Ik geef klanten handvatten op het gebied van o.a. voeding(en drinken), stretch- en/of ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen voor thuis en daarbij rekening houdend met de huidige levensstijl van mijn klant. Want elke verandering is er één en als iemand gelijk zijn leven op zijn kop moet zetten, dan weet ik vooraf al dat er geen verandering gaat plaatsvinden.

Als je positieve resultaten behaalt door minimale inspanning dan zal de stimulans om je leefpatroon te veranderen steeds gaan groeien! Je zal merken dat je het zelfs leuk gaat vinden! Op niet al te lange termijn wil ik mijn klanten ook aanbieden om hun nog intensiever te gaan begeleiden om hun leefpatroon te gaan veranderen. Massagebehandelingen zullen altijd aan bod komen tijdens die begeleidingsperiode. Massage leert je namelijk weer bewust worden van je eigen lichaam, waarna je in het vervolg veel sneller signalen van je lichaam op zal pikken en hiernaar zal gaan luisteren.

Voeding
Voeding is ook een veelbesproken onderwerp in mijn praktijk. Logisch, want vrijwel iedereen zijn voedingstijl moet eigenlijk wel goed onder de loep genomen worden. Bij iedereen valt er winst mee te behalen wat betreft de gezondheid door gezond te gaan eten.
Meer energie, verbeteren (of verhelpen) van fysieke en geestelijke klachten, verlies van overgewicht, een betere weerstand en verbeterde nachtrust zijn enkele voordelen van een gezondere voedingsstijl. En met gezond bedoel ik dan puur en onbewerkt.

Maar hoe en waar moet je nou beginnen?
Een hele simpele eerste stap: Koop een boek!
Er zijn namelijk meerdere boeken over hoe je puur en onbewerkt kunt gaan eten. Dan heb je heerlijke recepten om handen, maar ook een lijst met producten die je bv. altijd op voorraad moet/kan hebben. Ook is het interessant om te lezen waarom broccoli nou zo gezond is, en waarom suiker juist niet. En wat is het verschil tussen de ene suiker en de andere? En wat moet ik nou geloven rondom de hype “superfoods”? Het is gewoon heel interessant om te lezen wat voeding nou eigenlijk doet met je lichaam.

Er wordt al vaak geroepen dat voeding het nieuwe medicijn is. De zorg is voor velen inmiddels al onbetaalbaar geworden. Dus waarom niet zelf aan de slag? Ga eens op ontdekkingsreis in de wereld van voeding! Een ayurvedisch gezegde: “If diet is wrong, medicine is of no use. If diet is correct, medicine is of no need”.

Om jullie een handje op weg te helpen, heb ik  twee boeken voor jullie geselecteerd, die jullie al heel goed op weg zullen helpen naar een gezondere voedingsstijl!


Oersterk koken van Richard de Leth is een zeer toegangkelijk boek dat je eigenlijk direct kunt toepassen met heel veel overheerlijke recepten van super ontbijt tot gezond fastfood aan toe. Ook bevat het een minigids om jullie kennis over voeding te vergroten en een zeer uitgebreide lijst met producten voor in de voorraadkast! Richard de Leth is de laatste tijd ook veel in de media te zien en te horen, dus voor sommigen zal zijn naam en zijn boeken al bekend zijn.


Het boek Superfoods van David Wolfe bevat ook veel recepten en geeft vooral zeer veel informatie over het hoe en waarom van superfoods. Naar mijn mening is die kennis nodig, want ik hoor vaak dat men tegenwoordig onbeperkt superfoods inslaat, zonder te weten waarom het nou eigenlijk zo goed is. Beter is om te weten, wat jij nodig hebt en wat bij jou past. Dat scheelt ook in je portemonee! Na het lezen van dit boek heb je geen vragen meer over Superfoods!

De weg naar een betere gezondheid gaat stap voor stap! Wil jij deze weg graag gaan volgen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken in de vorm van persoonlijk advies en/of begeleiding en wat massage eventueel in dat traject voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op via massage@marjandijkgraaf.nl

Heel veel succes en eet smakelijk!

Groetjes,
Marjan

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Facebook